Ozon tabakasındaki delik kapandi mi? Atmosferdeki ozon miktarının artışı

14.09.2014 08:56
 
 
 
 

    Ozon tabakasındaki delik kapandı mı?

 
 
 
    Dünya bilim adamlarını hayrete düşürecek çok beklenmedik bir gelişme yaşandı. Öngörülere göre 2050 yılına kadar ancak küçük bir ihtimalle, belki kapanabileceği düşünülen ozon tabakasındaki deliğin, Hakkın bir mucizesi olarak, o ozon tabakasındaki delik kapanmaya başlamış hatta tamamen kapandığını söyleyen bilim çevreleri dahi var. Sadece bu beklenmedik gelişmeyi nasıl açıklayacaklarını bilmiyorlar. Kelimenin tam anlamıyla bilim dünyası bir şoku yaşıyor. 
    işte kardeşler, Allah her şeye Kadirdir mutlak güç ve hüküm ona aittir. 
Bir başka haber

Ozon tabakasındaki deliğin büyümesi durdu

Dünyayı zararlı güneş ışınlarından koruyan ozon tabakasının tekrar kalınlaşmaya başladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü araştırma sonucunda yıllardır dünyada artan karbondiyoksit ve zararlı kimyasal salımı yüzünden incelen ve üzerinde yer yer yırtıklar oluşan ozon tabakasında 'kalınlaşmanın ilk işaretlerini' görüldüğü ifade edildi.

bbc türkçe

 

 
    Bu konuya ait basında çıkan haberlerden özetler:
 

Dünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi.

haber tarihi  2014-09-12 
 

CENEVRE

Dünya Meteoloji Örgütü (DMÖ), güneşin zararlı ışınlarından yerküreyi koruyan atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi.

DMÖ Bilimsel Araştırma Birimi Sorumlusu Geir Braathen, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, DMÖ'nün atmosferdeki ozon miktarı değişimine ilişkin raporunu açıkladı. 

Atmosferdeki ozon miktarını azaltan maddelerin yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmasını amaçlayan 1987 tarihli Montreal Protokolü'nün başarı sağladığına işaret eden Braathen, DMÖ'nün ozon konusunda 4 yıl önce yaptığı son araştırmadan bugüne kadar çok iyi bir gelişme kaydedildiğini söyledi. 

Braathen, "Bu raporda ilk kez, toplam ozon miktarında küçük bir artış belirtisi gördüğümüzü ifade ediyoruz. Bu da ozon katmanındaki iyileşmenin başlamış olduğunu gösteriyor" dedi.

Yerden 40 kilometre yükseğe çıkıldığında, ozon miktarında gerçekleşen artışın net bir şekilde görülebildiğine işaret eden Braathen, Montreal Protokolü'ne tam olarak uyulması halinde 2050 yılına kadar ozon deliğinin kapanabileceğini kaydetti.

BM Çevre Programı'na göre, Montreal Protokolü'ne uyulması halinde 2030'a kadar 2 milyon insanın cilt kanserine yakalanması önlenecek ve pekçok konuda insanların ve yerkürenin yaşadığı riskler azalacak. aa haber 

 

diğer haberler

HABER: Ozon tabakasındaki delik kapanıyor mu?

Dünyamızın ozon tabakasında oluşan delik, yüz yılın ortalarına doğru tamamen kapanabilir. BM Çevre Programı (UNEP) ile Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) himayesinde dünyamızı güneşin zararlı ışınlarından koruyan gaz tabakasıyla ilgili alınan tedbirlerin verimini inceleyen 300 bilim insanı böyle bir sonuca ulaştı.

Haberin Devamı >>

turkish.ruvr.ru haber 2014-09-12 01:15:04

Haber Etiketleri: Bilim,

 


Bu haber ile ilgili diğer haberler:


 

 
Bütün dünya birleşti delemedi, delik hızla kapanıyorOzon tabakasındaki delik hızla kapanıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) nihayet rahatlatıcı açıklamalarda bulun. Ozonu azaltan maddelerin kullanımının azalmasıyla delik kapanmaya başladı. Ozon deliğikapanıyor, Ozon kapanıyor.
internetajans.com    



 

 
Ozon tabakasındaki delik kapanıyor!Dünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarı değişimine ilişkin raporuna göre, ozon tabakasındaki deliğin kapandığını duyurdu..
TurkTime.com    



 

 
Ozon tabakasındaki delik kapanıyorDünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarı değişimine ilişkin raporuna göre, ozon tabakasındaki deliğin kapandığını duyurdu..
Ensonhaber    



 

 
Ozon Deliği KapanıyorOzon Deliği KapanıyorDünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda hayli artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu belirtti..
CanliHaber.com    



 

 
Ozonda iyileşme başladıDünya Meteoroloji Örgütü, ozon miktarıyla ilgili raporunu açıkladı. Son yıllarda ozon miktarının artış gösterdiği bilgisi verilen raporda, ilk kez böyle bir iyileşmenin gözlendiği belirtilerek, "ozon katmanındaki iyileşmenin başladığı" ifade edildi..
Yeni Þafak    Haber5.com    



 

 
Ozon deliği kapanıyorDünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi..
BursadaBugun.com    



 

 
Ozon Tabakasındaki Delik Kapanıyor!Dünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi.
StarGundem.com    



 

 
Ozon deliği kapanıyor!Dünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi..
TurkTime.com    



 

 
Ozon deliği kapanıyorDünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi..
Ntvmsnbc    dunyabulteni.net    TimeTürk    HaberFx.net    



 

 
Sevindiren açıklama: Ozon deliği kapanıyorDünya Meteoloji Örgütü, atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirdi.
Haber 7   
 

Ozonun Keşfi ve Tarihçesi

1839 yılında C. F. Schönben tarafından ozonun keşfedilmesinden sonra, 1860 yılından itibaren birçok yerde yüzey ozon ölçümlerine başlanmıştır. 1913 yılında, ultraviyole ölçümleri sonucunda ozonun en fazla stratosfer tabakası içinde olduğunun belirlenmesinin ardından, ilk atmosferik ozon gözlemleri 1920’li yıllarda gerçekleşmiştir. 1934 yılından itibaren 20 km civarındaki maksimum ozon konsantrasyonunun balonlu ölçüm cihazları ile ölçümüne başlanılmasından sonra, 1950’li yılların sonuna doğru düzenli ozon gözlemlerine başlanılmıştır.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı (World Meteorological Organization-WMO), zaman içerisinde ozon tabakasının yok olması ile ilgili açıklama ve tartışmalarda lider bir rol üstlenmiştir. Ozon tabakasındaki tahribatın önlenmesi için tedbirler alınmasına yönelik gereken çalışmaları gündeme getirmek amacıyla, ilk defa 1975 yılında hükümetler arası ozon tabakası genel değerlendirme raporu yayınlanmıştır. O zamandan beri Dünya Meteoroloji Teşkilatı 7 büyük ozon değerlendirme çalışmasının hazırlıklarını organize etmiştir. En son yapılan değerlendirme çalışması 2002’de yayınlanmıştır. Bu değerlendirme çalışmalarına dayalı olarak, dünya ülkeleri 1985’te “Ozon Tabakasının Korunmasına İlişkin Viyana Sözleşmesi”ni ve 1987’de de “Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Montreal Protokolü”nü imzalamışlardır. Bütün bu sözleşme ve protokoller, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmaların başlangıcını oluşturmuştur.